Componență

Dan Byron – voce, chitară, flaut
Sergiu “6” Mitrofan – clape, chitară, voce
Dan Georgescu – chitară
Laszlo Demeter – bass
Ovidiu Cristian – tobe

Discografie

2007 – Forbidden Drama / CD
2008 – Acoustic Drama / DVD
2009 – A Kind of Alchemy / CD
2011 – Perfect / CD
2012 – Live Underground / DVD
2013 – 30 Seconds of Fame / CD
2014 – Melancolic / CD
2015 – Electric Marching Band / DVD
2015 – Eternal Return / CD

BIOGRAFIE

C

ând byron au dat primul concert, pe 1 decembrie 2006 (sold-out la Lăptăria Enache), solistul și compozitorul Dan Byron era deja cunoscut pe scena alternativă românească grație activității în trupe precum Urma și Kumm. Ceilalți membri nu erau nici ei străini scenei rock – de exemplu 6fingers (clape) era activ la nivel european cu trupa de metal Magica, pe când fostul membru Costin Oprea era un chitarist de blues experimentat și foarte căutat. Aceste influențe oarecum divergente, împreună cu background-ul lui Dan Byron în rock progresiv/acustic, au ajuns în timp să definească sound-ul cameleonic și în continuă evoluție al trupei.

Î

n 2008, inspirați de faimoasele sesiuni MTV Unplugged, au reorchestrat cântece de pe albumul de debut Forbidden Drama (2007) și au filmat un concert 100% unplugged la Teatru 74 din Cetatea Medievală Târgu Mureș; acesta a fost lansat ulterior pe DVD-ul Acoustic Drama, primul DVD unplugged românesc. După lansarea unui al doilea album în anul următor (A Kind of Alchemy), toamna lui 2010 îi găsește la 100m adâncime în Salina Turda filmând concertul în două părți Live Underground. Proiectul a presupus o desfășurare masivă de forțe ce a atras multă atenție din partea media, iar concertul a fost difuzat pe HBO România înainte de a fi lansat în formă extinsă pe DVD și Blu-ray în primăvara lui 2012.

A

nul 2011 a adus un nou proiect special pentru formație – primul album în limba română, Perfect, cuprinzând adaptări și reorchestrări după piese românești mai mult sau mai puțin cunoscute interpretate în original de Timpuri Noi, Ada Milea, Phoenix, Celelalte Cuvinte și mulți alții. Pe album, byron au colaborat cu mulți artiști de excepție, printre care Nicu Alifantis, Alexandru Andrieș și Nae Caranfil. Cu Nicu Alifantis byron aveau să colaboreze ulterior și pentru coloana sonoră live a musicalului “Nevestele vesele din Windsor” montat la Teatrul Metropolis din București în regia lui Alexandru Tocilescu.

L

ansat în primăvara lui 2013 și prefațat de single-ul “Road Trip” / “Cu capul în nori”, al patrulea album byron, 30 Seconds of Fame, este primul disponibil în două variante: engleză și română (versiunea în română se numește 30 de secunde de faimă). Muzica de pe album este un melanj inspirat de sunete rock și blues, texturi electronice și aranjamente acustice – un pas hotărât înainte în explorările muzicale neobosite ale trupei. După câteva luni petrecute în turneu pentru promovarea acestui disc, byron au început lucrul la coloana sonoră a unui nou serial de ficțiune produs de HBO România – “Rămâi cu mine”. Pentru cele 13 episoade trupa a compus 18 cântece noi, acestea găsindu-se pe noul album Melancolic lansat în primăvara lui 2014.

30 de secunde de faimă e un disc cât se poate de interesant pentru aceia care știu să asculte rock-ul cu urechile ciulite și care știu că poezia n-a dispărut complet din eșichierul autohton.

Zoltan Varga

D

upă nenumărate turnee naționale, participarea ani de-a rândul la festivaluri importante din România, deschiderea concertului Slash feat. Myles Kennedy and The Conspirators de la Sala Palatului de acum patru ani și prezența la festivalul Saarang 2014 din Chennai, India (reprezentând România în cadrul World Fest), cel mai recent proiect video byron este probabil și cel mai îndrăzneț de până acum: Electric Marching Band, un concert-fusion între o trupă rock, o fanfară militară și un cor de elevi, avându-l ca invitat special pe unul dintre cei mai mari violoniști ai lumii – Alexander Bălănescu. Concertul s-a desfășurat cu casa închisă în decembrie 2014 la Teatrul Național din Cluj și, după ce a avut premiera pe HBO România, filmarea a fost lansată pe DVD anul trecut împreună cu un scurt turneu național de proiecții în cinematografe.

T

rupa byron promovează în prezent cel mai nou disc, lansat la casa de discuri Universal Music România: „Eternal Return” a fost înregistrat în vara lui 2015 în High Resolution Sound la Dublin în celebrele studiouri Windmill Lane, mixat la București de către Dan Georgescu și masterizat la Londra la Abbey Road de către Frank Arkwright, care a mai lucrat cu New Order, Joy Division, Blur, Arcade Fire și alții. Noul album conține 12 piese corespunzând fiecare unei luni a anului, și este în linii mari o poveste despre ciclicitate, cu motive preluate din istorie și mitologie. Sound-ul trupei a evoluat de asemenea, byron sunând mai abraziv, mai melodic și mai modern ca oricând.

CONCERTE

L

a sfârșitul anului 2016, trupa a susținut un turneu național pentru sărbătorirea a 10 ani de activitate, lansând totodată un box-set aniversar conținând toate materialele lansate până în prezent (10 CD-uri audio plus unul bonus). Ultimul concert din turneul de 10 ani, cel de la București susținut alături de Muse Quartet, a fost filmat și difuzat de TVR.

Î

nceputul anului 2017 găsește trupa lucrând la proiectul Solo Together, în care fiecare membru (inclusiv sunetistul) a compus și înregistrat câte un material propriu; au rezultat cinci albume solo cu piese care în prezent sunt promovate live în turneu împreună.

BYRON SOLO TOGETHER