Componență

Andrei Robin Proca – voce, chitară
Florentin Vasile – chitară, voce
Andrei Fântână – clape, synth
Oigăn – bass
Radu Moldovan – percuție
Vladimir Proca – tobe

Discografie

2012 – Stalingrad (Bacovia Overdrive, vol. I) / CD
2015 – Arhanghel’sk (Bacovia Overdrive, vol. II) / CD

Biografie (pe scurt)

succes
succes
eșec
remiză
remiză
eșec
succes
succes

BIOGRAFIE

R

obin and the Backstabbers este o formație românească de rock formată în 2010 la inițiativa lui Andrei Robin Proca. Membrii descriu muzica trupei ca “pop melodramatic”. După 8 single-uri #1 la Radio Guerrilla și un prim album de succes, trupa a lansat în 2015 un al doilea disc de studio, Arhanghel’sk, a doua parte a viitoarei trilogii intitulate Bacovia Overdrive.

R

obin și-a dorit inițial să formeze o trupă care să cânte coveruri după albumul Graceland al lui Paul Simon, însă în cele din urmă acest lucru nu s-a mai întâmplat. Printre primii membri care s-au alăturat proiectului se numără Vlad Feneșan și Florentin Vasile, prieteni ai lui Robin, împreună cu Vladimir Proca, fratele mai mic al acestuia. Primul lor concert a avut loc pe 28 aprilie 2010 la București.

D

upă încă niște concerte, inclusiv în deschidere pentru trupa norvegiano-germană The Whitest Boy Alive la festivalul Liveland 2010 în București, Robin and the Backstabbers atrag atenția postului Radio Guerrilla. Primul lor single, Vânătoarea regală, ajunge pe primul loc în topul săptămânal al postului de radio, o performanță ce va fi mai apoi egalată de toate cele 7 single-uri care i-au urmat. În toamnă, toboșarul Vladimir pleacă la studii în Danemarca, trupa recrutându-l ulterior pe Radu Moldovan; acesta trece apoi la percuție în cursul lui 2012, când Vladimir se reîntoarce pe poziția de toboșar permanent.

P

rimăvara lui 2011 aduce single-ul de succes Soare cu dinți; pe parcursul anului, trupa continuă să atragă din ce în ce mai multă atenție – deschid concertul de la București al trupei britanice British Sea Power, cântă la festivalurile naționale AlternaTIFF, B’estfest Summer Camp și Padina Fest, și lansează un controversat dar bine primit single, Când te-am cunoscut, Cristina, cover al unui cunoscut cântec de mahala. Anul următor aduce cu el sosirea multi-instrumentistului Andrei Fântână în rândurile Robin and the Backstabbers, inițial fotograf al formației.

D

upă un concert aniversar de 2 ani la București și încă două noi single-uri, printre care hitul Sat după sat, vara lui 2012 găsește formația participând la încă un șir de festivaluri (Ursus Evolution, Street Delivery, Poiana Urbană, FânFest) și pregătindu-se pentru lansarea albumului de debut Bacovia Overdrive vol. I: Stalingrad, primul dintr-o viitoare trilogie. Albumul, produs de casa de discuri Elegant Music Club / Fonogram Studios, este lansat pe 28 noiembrie 2012 în cadrul unui concert sold-out la București, prefațat fiind de single-ul SPNZRTR și de o campanie media extensivă dezvoltată de Griffon & Swans.

Bacovia Overdrive vol. 1: Stalingrad este un document. Probabil cel mai fluid, matur, radiofonic, eclectic, penetrant album din ultimii 30 de ani și poate cel mai bun album românesc de debut.

Mihai Dinu

A

nul 2013 găsește trupa în turneu pentru promovarea primului album, Robin and the Backstabbers câștigând de asemenea trofeele pentru Cel mai bun rock alternativ și Artistul anului la gala națională On Air Music Awards. Un nou videoclip, pentru piesa Marele zgomot, este lansat în mai printr-un concert special la Teatrul de Vară Herăstrău din București, iar în vară urmează mai multe participări la festivaluri precum Electric Castle, Peninsula și Rocker’s Challenge.

C

el mai nou capitol din istoria trupei începe în toamna lui 2014, odată cu lansarea primei piese de pe cel de-al doilea album de studio – omonim intitulată Arhanghel’sk, „cel mai înalt cântec prea scurt din curtea şcolii, povestea unei nunţi şi nunta multor generaţii”, alături de un videoclip filmat în Valea Jiului.

A

l doilea album al formației, Bacovia Overdrive vol. II: Arhanghel’sk, este lansat oficial pe 8 mai 2015. Lansarea sa a fost precedată de single-ul Muzică în cântece, al cărui videoclip îi regăsește pe membrii trupei alături de mai multe actrițe îndrăgite din teatrul și filmul românesc (Ana Ularu, Diana Cavaliotti, Andreea Vasile ș.a.).

E

venimentul de lansare a noului disc a strâns la Halele Carol din București peste 1500 de oameni, cu siguranță unul dintre cele mai importante și mai reușite concerte Robin and the Backstabbers de până acum.

S

ingle-ul Cosmonaut, lansat ulterior alături de un videoclip nostalgic și personal, a venit să întregească povestea unui al doilea album apreciat și controversat.

Î

n iunie 2015, trupa a susținut un concert în aer liber pe o scenă plutitoare pe râul Dâmbovița, în centrul Bucureștiului, parte din festivalul URBANFest menit a promova râul ca axă de agrement a orașului.

Î

n primăvara anului 2016, Robin and the Backstabbers au spus da unei noi provocări, reinterpretând o piesă a lui Alex Velea în cheie proprie – „E vina mea” – în cadrul campaniei „Blending Spirits”, cu un sound abraziv și un videoclip de imagine fascinant și provocator în regia lui Vlad Feneșan.

A

nul 2017 îi găsește lucrând în egală măsură la viitorul disc de studio și pregătind un nou concept de show live, “Proiectul Reconstituirea”, o experiență completă audio-video bazată pe filmul românesc cu același nume.

CONCERTE