Componență

George Gâdei – voce
Alexei Țurcan – chitară, clape
Misha Gâlcă – bass
Cristian Chirodea – tobe

Discografie

2005 – Corabia nebunilor / CD
2007 – Vreau să simt Praga / CD
2012 – OKEAN / CD

BIOGRAFIE

F

ormația Travka s-a format în primăvara anului 2002 la Focșani, ridicându-se repede în cercurile muzicii underground de la acea vreme. Un an mai târziu trupa pășește pe scena națională prin mai multe apariții TV și prin concertele susținute la festivaluri în fața a mii de oameni. În iarna anului 2004 încep înregistrările pentru primul album al trupei, „Corabia nebunilor”, un videoclip fiind filmat pentru piesa omonimă. Cu toate acestea, în vara lui 2005 solistul George Gâdei suferă un accident grav care pune toate planurile formației pe pauză. După o perioadă de recuperare trupa lansează într-un final albumul de debut în luna decembrie, primind cronici foarte pozitive.

T

rupa devine o prezență constantă a scenelor de club și de festival din țară, atrăgând din ce în ce mai mulți fani prin abordarea excentrică și lirismul adesea criptic și devenind rapid unul din cele mai importante nume ale scenei rock românești. Cel de-al doilea album de studio, intitulat „Vreau să simt Praga”, este lansat în 2007 și face valuri însemnate printre fani, fiind primul album românesc disponibil pentru descărcare și distribuție digitală gratuită printr-o licență Creative Commons. După un turneu de promovare pentru album, trupa își anunță destrămarea în vara anului 2008, membrii reunindu-se în aceeași componență doi ani mai târziu și anunțând lucrul la un nou disc.

Travka aduce un sunet proaspăt, unic și personal, aspru dar mai puțin agresiv, melodios fără a cădea în dulceag.

– Cronica Română

2

012 este anul în care Travka lansează cel de-al treilea album – „OKEAN”. Disponibil în doar cinci exemplare fizice, lansate fiecare în câte un alt mare oraș din România, trupa s-a bazat pe fanii săi să comunice între ei și să răspândească CD-urile. OKEAN a devenit astfel primul album-călător din istorie, cele cinci discuri fiind reunite, în luna decembrie 2012, în cadrul unui concert la București după ce au trecut prin mâinile fanilor din toată țara. De asemenea, în toamna aceluiași an trupa avea să se despartă de basistul Mizdan, membru fondator.

Travka este reprezentarea sufletului muzical balcanic, mai precis, a ceea ce este frumos și bun, calitativ, în el. Regăsim aici melancolia specifică acestui spațiu în care oamenii s-au obișnuit de prea mult timp să fie triști și atât. Regăsim furia surdă, fără obiect, regăsim bețiile albastre cu vin, regăsim singurătatea și zâmbetul amar al celor ce nu mai așteaptă nimic de la nimeni.

– Mihnea Blidariu, BestMusic

T

ravka continuă în anii următori o activitate concertistică sporadică pe teritoriul țării, de menționat în acest sens fiind luna mai 2014 când trupa sărbătorește 12 ani de activitate printr-un concert în The Silver Church Club, București. Cu aceeași ocazie formația lansează și videoclipul unei noi piese intitulate „Distanțe”

C

el mai nou single Travka, „În aer”, este lansat la începutul anului 2016, marcând începerea unei noi etape din viața creativă a formației. Concertele încep la rândul lor să devină din ce în ce mai dese, prezența trupei pe scenele din țară culminând cu festivalul Shine la Arenele Romane din București la începutul lui iulie 2016. Finalul lui 2016 găsește trupa experimentând cu noi sunete, reorchestrând piesele din repertoriu pentru a fi interpretate într-o formulă extinsă, electro-acustică, proiect pe care urmează să îl extindă în anul ce va urma.

Î

n mai 2017, Travka au sărbătorit 15 ani de activitate printr-un concert special la Teatrul Național București. Setul aniversar a plimbat trupa prin piese din toată cariera, cuprinzând de asemenea și momente noi, cu ochii către viitor.

CONCERTE